Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Τουρισμός στην Πάρο

Ο Τουρισμός αποτέλεσε και αποτελεί την πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα του νησιού. 
Στο ακόλουθο βίντεο είναι ένας σύντομος αλλά περιεκτικός ταξιδιωτικός οδηγος για την Πάρο :  




 Ο συνολικός αριθμός Επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ξενοδοχείου, camping, ενοικιαζόμενων δωματίων σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρίου Κυκλάδων ανέρχεται στις 422 για την Πάρο και στις 65 για την Αντίπαρο. Στον ξενοδοχειακό τομέα απασχολούνται 2500 – 3000 άτομα τα οποία εργάζονται κυρίως την τουριστική περίοδο. 

Στο νησί υπάρχουν επίσης 5 camping, καθώς  ξενοδοχεία 1-5  αστέρων τα οποία προσφέρουν συνολικά περίπου 10.000 κλίνες δίνουν την δυνατότητα στους πελάτες να επιλέξουν ανάμεσα σε μία αρκετά μεγάλη ποικιλία χρηματικών προσφορών.

Εναλλακτικός Τουρισμός
Ο προσανατολισμός των φορέων του νησιού προς διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού είναι σε ανάπτυξη. Η ενίσχυση και προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και προϊόντων του νησιού εκτιμάται ότι θα δώσει ένα πλεονέκτημα απέναντι στην ανταγωνιστική αγορά του τουρισμού. Θα προσανατολίσει την οικονομία του νησιού προσθέτοντας κι άλλες μορφές τουρισμού που αποδεικνύονται προσφορότερες και πιο ήπιες για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού.

Όσο αναφορά στον περιηγητικό τουρισμό, το τοπίο της Πάρου διαμορφώνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον για κάθε περιηγητή που θέλει να ανακαλύψει την πολύπλευρη φυσιογνωμία του νησιού. 
Το συνολικό μήκος των διαδρομών φτάνει τα 84,5 χιλιόμετρα. 

Στο επόμενο βίντεο περιγράφεται η διαδρομή του βυζαντινού μονοπατιού της Πάρου :




Σε ανάλογο πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί και η αλιευτική παράδοση του νησιού με προοπτική την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού. Ο γαστρονομικός τουρισμός δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην Πάρο. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η προτυποποίηση των ντόπιων προϊόντων και η προώθηση αυτών που μπορούν να θεωρηθούν μοναδικά θα μπορέσει να αποτελέσει μοναδικό κίνητρο επίσκεψης στο νησί. 

Το βίντεο που ακολουθεί δημιουργήθηκε από φοιτητές του εξωτερικού και έχει σκοπό να ενημερώσει τους τουρίστες για την παραγωγή των τοπικών προϊόντων. Ο τίτλος της είναι "Φαγητά του παρελθόντος- Τροφή για το μέλλον".



Ο ποιοτικός τουρισμός και η προσέλκυση επισκεπτών σε περιόδους εκτός καλοκαιριού, θα μπορούσε να ενισχυθεί και από την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Τέτοιες δράσεις θα εξασφάλιζε εκτός των άλλων και τη διατήρηση του παραδοσιακού, πλούσιου φυσικού και αγροτικού τοπίου του νησιού πράγμα που  θα συντηρούσε την φήμη και την αξία του νησιού ως τόπου μοναδικής ομορφιάς και παράδοσης και που το καθιστά δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

O αγροτουρισμός δεν είναι αναπτυγμένος αυτή τη στιγμή στο νησί αν και τουλάχιστον η παράδοση στην οινοποιία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την προσέλκυση επισκεπτών. Όμως η προσέλκυση επισκεπτών αποκλειστικά για δραστηριότητες αγροτουρισμού δεν είναι ακόμα δυνατή καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί την συντονισμένη οργάνωση του τουριστικού προϊόντος από τους εμπλεκόμενους φορείς, το Δήμο, παράγοντες πρωτογενή τομέα, ταξιδιωτικά γραφεία. Ο αγροτουρισμός αυτού του είδους θα απαιτούσε αρχικά την μετατροπή κάποιων καλλιεργούμενων εκτάσεων και εγκαταστάσεων μεταποίησης σε επισκέψιμους χώρους ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία. 

Στην Πάρο υπάρχει και ο συνεδριακός τουρισμός. Αρκετά είναι τα ξενοδοχεία που διαθέτουν συνεδριακά κέντρα ενώ υπάρχουν δύο πολιτιστικά κέντρα ένα του συλλόγου « Αρχίλοχος» στη Παροικία και ένα του συλλόγου «Νηρέας» στη Νάουσα.
Οργανωμένος πάντως συνεδριακός τουρισμός στηρίζεται κυρίως στις υποδομές των ξενοδοχείων που προσφέρουν το σύνολο των απαιτούμενων υπηρεσιών για μία τέτοια διοργάνωση. Δράσεις επίσης γίνονται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού τουρισμού. 

ΕΣΤΙΑΣΗ
Όσον αφορά στην εστίαση στα νησιά Πάρου δραστηριοποιούνται 324 επιχειρήσεις εστίασης [εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, πιτσαρίες, ουζερί] σύμφωνα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Μεταφορές - Συγκοινωνία
Η Πάρος λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης έχει πολύ καλή επικοινωνία με τα γύρω νησιά, το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας. Πολύ συχνές, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι οι συνδέσεις με Σύρο, Νάξο, Ίο, Σαντορίνη και με την Κρήτη. Οι προαναφερθείσες ακτοπλοϊκές γραμμές, καθώς και η ενδοκυκλαδική ( από Σύρο) συνδέουν την Πάρο με τα περισσότερα από τα νησιά των Κυκλάδων. 


1. Είδη επιχειρήσεων που απασχολούνται με τον τουρισμό: 
Εστιατόρια
Ξενοδοχεία, Δωμάτια, Pensions, Studios 
Τουριστικά γραφεία
Camping
Κέντρα νυχτερινής διασκέδασης
Καφετέριες
Επιχειρήσεις με αθλητικές δραστηριότητες
Τουριστικά μαγαζιά διαφόρων ειδών


2. Απαραίτητες ειδικότητες εργαζομένων για τις παραπάνω  τουριστικές επιχειρήσεις:
Εστιατόρια: μάγειρες, λατζέρης, σερβιτόροι
Ξενοδοχεία:, Δωμάτια, Pensions, Studios: ρεσεψιόν, καθαρίστριες, κηπουροί, φύλακες, pool man
Τουριστικά γραφεία: απόφοιτος από πανεπιστήμια Οικονομικών - Τουριστικών
Camping : Υπεύθυνος 
Κέντρα νυχτερινής διασκέδασης: Dj , Bar man, Body guards, Καθαρίστριες 
Καφετέριες : Σερβιτόροι, Υπεύθυνος, Baristas , Καθαρίστριες
Επιχειρήσεις με αθλητικές δραστηριότητες: Απόφοιτος ΤΕΦΦΑ, Αθλίατρος, 
Τουριστικά μαγαζιά διαφόρων ειδών: Γνώστης Ξένης Γλώσσας, Απόφοιτος Λυκείου


3. Προσόντα εργαζομένων: 
Εστιατόρια : Απόφοιτος Σπουδών Μαγειρικής, Ευχέρεια χεριών
Ξενοδοχεία :  Απόφοιτος Σπουδών Διοίκησης Επιχειρήσεων,  Γνώστης Ξένων Γλωσσών , Γνώστης Πληροφορικής
Studios:  Γνώστης Πληροφορικής, Εμπειρία στην κηπουρική, Απόφοιτος Σχολών Security,  Γνώστης νόμων, Γυμνασμένο Σώμα 
Τουριστικά γραφεία :  Γνώστης Πληροφορικής, Γνώστης ξένων γλωσσών, Γνώση των επιχειρήσεων, των ξενοδοχείων,
Camping : Γνώστης Πληροφορικής, Γνώστης Ξένων Γλωσσών
Κέντρα νυχτερινής διασκέδασης : Απόφοιτος Σχολών Security, Απόφοιτος Μουσικών σχολών ή Εικόνας και Ήχου 
Καφετέριες : Απόφοιτος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Απόφοιτος Σχολών Baristas
Επιχειρήσεις με αθλητικές δραστηριότητες: καλή φυσική κατάσταση
Τουριστικά μαγαζιά διαφόρων ειδών: ευγενικός, εξωστρεφής