Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Φυτική παραγωγή στην Πάρο

Αγροτικές καλλιέργειες στην Πάρο
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εδαφών της Πάρου είναι ημιορεινά. 

Οι καλλιεργούμενες  γεωργικές εκτάσεις βρίσκονται κυρίως στις κοινότητες της Μάρπησσας και Αρχίλοχου.  Υπάρχουν όμως και άλλες εκτάσεις παραγωγής που βρίσκονται στην Παροικιά και στην νότια πλευρά μέχρι την Αγκαιριά.

Η συνολική έκταση  της Πάρου είναι 198,4 χιλιάδες στρέμματα. Όμως από αυτά μόνο 105 χιλιάδες στρέμματα είναι καλλιεργήσιμα.
Καλλιέργεια αμπελιού στην Πάρο

Oι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Πάρο έχουν γενικά μικρό μέγεθος, πράγμα που είναι χαρακτηριστικό όλων των νησιών των Κυκλάδων. Κυριαρχούν οι καλλιέργειες στην ύπαιθρο αλλά υπάρχουν και αρκετά θερμοκήπια. 
Μεγάλο μέρος των καλλιεργειών αρδεύεται με νερό που προέρχεται από γεωτρήσεις και πηγάδια.

Τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί μεγάλες εκτάσεις με ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου.
Επίσης διαδομένη είναι η καλλιέργεια του αμπελιού με λευκές και ερυθρές ποικιλίες και παράγονται οίνοι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). 

Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα  της Πάρου είναι:
·        Ραδίκια, μαρούλια, λάχανα
·       Ελιές ελαιοποιήσεως
·        Βίκος για σανό
·        Κριθάρι, βρώμη
·        Σπανάκι, φασολάκια, μπάμιες
·        Ρεβίθια, κουνουπίδια, μελιτζάνες
·        Καρπούζια, πεπόνια
·        Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια
·        Πατάτες,  Κρεμμύδια ξερά 
·        Τομάτες επιτραπέζιες 

Στο επόμενο βίντεο φαίνονται οι καλλιέργειες εδάφους που γίνονται από το γεωργό Α. Λουκή :