Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ζωϊκή Παραγωγή στην Πάρο

Στην Πάρο εκτρέφονται διάφορα ζώα σε οργανωμένες ή μη μονάδες. Κυρίως εκτρέφονται αγελάδες, κατσίκες, πρόβατα, κότες, κουνέλια, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είναι η μη ύπαρξη αρκετής τροφής στην ύπαιθρο με αποτέλεσμα να χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ζωωτροφών για τη συντήρηση και ανάπτυξη των ζώων. 

Στην Πάρο παράγονται διαφόρων ειδών τυριά κυρίως στην Ενωση Αγροτικών Συναιτερισμών που συλλέγει γάλα από πολλούς κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα παράγονται : γραβιέρα, λευκό τυρί, κεφαλοτύρι, μυζήθρα, βούτυρο κ.α.

Στο ακόλουθο βίντεο αναφέρονται τα προϊόντα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου :


Ανάπτυξη έχει τα τελευταία χρόνια και η μελισσοκομία στην Πάρο με την παραγωγή μελιού πολύ καλής ποιότητας.


Η ιστοσελίδα των μελισσοκόμων της Πάρου
Η αλιεία στην Πάρο είναι από τα παλαιότερα παραδοσιακά επαγγέλματα. Όμως ο αριθμός των αλιέων έχει μειωθεί γιατί δεν υπάρχουν αρκετά ψάρια για αλιεία στις θάλασσές μας και γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδότησε πολλούς αλιείς να καταστρέψουν τα καίκια τους και να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα. 


Αλιευτικό σκάφος στην Πάρο

Τα κύρια αλιευτικά κέντρα του νησιού είναι πρωταρχικά η Νάουσα, η οποία θεωρείται ότι είναι το πρώτο σε όλο το νομό Κυκλάδων, και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι οικισμοί Μάρπησσας, Παροικίας, Αρχίλοχου και Αγκαιριάς.

Αλιευτικά καταφύγια υπάρχουν στην Παροικία, στη Νάουσα, στα Πίσω Λιβάδια, Αλυκή
Πάρου.