Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Επίσκεψη στη Λαϊκή Αγορά του Αγ. Νικολάου στην Παροικιά

Στις 13/1/2016 επισκεφτήκαμε την Λαϊκή αγορά στην Παροικιά. Εκεί, πήραμε συνεντεύξεις από τους αγρότες που είχαν φέρει προϊόντα εκείνη την ημέρα στη Λαϊκή.

Η έκταση της Πάρου που χρησιμοποιείται για καλλιέργειες είναι 80 στρέμματα. Το χώμα της Πάρου είναι εύφορο σε μερικά μόνο χωράφια. Σε κάποια σημεία της Πάρου το έδαφος είναι πλούσιο σε θρεπτικές ύλες αλλά σε κάποια άλλα σημεία το έδαφος είναι πιο φτωχό. 

Ο καθένας μπορεί να ασχοληθεί με την καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων και δεν χρειάζεται να έχει ειδικές. Αλλά, όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αγροτικό τομέα πρέπει να έχει αρκετές γνώσεις καλλιέργειας και να συμβουλεύεται και γεωπόνους. Οι περισσότεροι καλλιεργητές απ’την Λαϊκή αγορά έμαθαν  να καλλιεργούν από τους γονείς και από φίλους. Δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε σε κάποια σχολή. Επίσης χρησιμοποιούν συχνά το διαδίκτυο για να βρίσκουν πληροφορίες που τους χρειάζονται. Μέσω του διαδικτύου μαθαίνουν τρόπους αντιμετώπισης για κάποιες ασθένειες των φυτών. 


Αρκετοί από τους καλλιεργητές πουλούν τα προϊόντα τους σε μανάβικα, εστιατόρια, ξενοδοχεία  κ.α.
Οι ώρες που χρειάζεται να δουλεύει ένας αγρότης κάθε μέρα υπερβαίνει τις 8 ώρες. Επίσης αρκετές μέρες το χρόνο πρέπει να δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα. Για να καλλιεργηθεί μια έκταση, εκτός από τα μέλη μιας οικογένειας χρειάζονται και εργάτες.

Ο Χρόνος με τον οποίο χρειάζεται από την φύτευση μέχρι να κοπούν
Ντομάτες
85 ημέρες το καλοκαίρι/4,5 μήνες το χειμώνα
πατάτες
100 ημέρες
μπρόκολα
3 μήνες
Λάχανα
3 μήνες
Κρεμύδια
1,5 μήνες
Μαρούλια
1,5 μήνες
Κουνουπίδι
3 μήνες

Οι καλλιεργητές μας είπαν ότι χρησιμοποιούν λιπάσματα για τις καλλιέργειες τους. Τα λιπάσματα είναι αρκετά ακριβά. 

Υπάρχουν έντομα που δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες τους, όπως κάμπιες, μύκητες και έντομα εδάφους. Καθώς αναπτύσσονται τα φυτά παρουσιάζουν ασθένειες όπως περονόσπορος.

Τα προϊόντα που πουλιούνται συνήθως  τον Φεβρουάριο είναι:  ντομάτες,  αγγούρια, κολοκύθες, λάχανα, κουνουπίδια και πορτοκάλια. 

Ανάλογα τις εποχές φέρνουν και άλλα προϊόντα π.χ. το καλοκαίρι φέρνουν φράουλες, πεπόνια και καρπούζια. 
Οι περισσότεροι σπόροι που φυτεύουν είναι από την Πάρο. 

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Πάρου προτιμούν να αγοράζουν τα αγροτικά τους προϊόντα από το σούπερ μάρκετ και το μανάβικο. Το ίδιο ισχύει και για τους τουρίστες διότι, οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως υπάρχει Λαϊκή αγορά. 

Κάποιες φορές υπάρχουν παράπονα για τις τιμές  και για τα τοπικά προϊόντα. Οι πιο δύσκολοι πελάτες τους είναι οι άντρες. Κάποιες φορές, αυτοί που ψωνίζουν ζητάνε πληροφορίες για το κτήμα όπου αναπτύχθηκαν τα προϊόντα.